Uitgelicht: (7) De Watertoren

Uitgelicht: (7) De Watertoren

29 juli 2015

Het was je misschien al wel opgevallen tijdens één van je bezoekjes dit jaar: de nieuwe watertoren! Waar dient zo’n toren nou voor? Ontwerpers Rick Tegelaar (www.ricktegelaar.nl) en Arno Geesink (www.kraftarch.nl) zagen een uitdaging in het onder handen nemen van de waterhuishouding van de Roof Garden, nadat er de voorgaande jaren al veel gedaan was op het vlak van de energiehuishouding. De watertoren pompt opgevangen regenwater omhoog, nadat het door speciale filterbakken is gegaan, door middel van de windmolen in de top. Doordat het water zich op vier meter hoogte bevindt wordt er druk opgebouwd, die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de plantjes water te geven, je zwembad bij te vullen of je buurman nat te spuiten.

Voor het ontwerp hebben de ontwerpers intensief samengewerkt met ingenieursbureau ABT uit Velp, om een lichtgewicht toren te maken die als ‘flat-pack’ naar het dak te vervoeren is, met mankracht opgebouwd kan worden, 1000 liter water kan dragen en ook nog een flinke zomerse storm kan weerstaan. Door het constructieve principe van de Shukhov toren uit 1922 als uitgangspunt te nemen konden we met behulp van de constructeurs een zeer slanke constructie maken die gemakkelijk op het dak te assembleren was.

Alliander leverde de windmolen die dag en nacht de benodigde energie levert om het water omhoog te pompen terwijl de overbodige energie aan het net wordt geleverd. De informatie van de energieopbrengst wordt door Alliander gebruikt voor meer inzicht in de efficiëntie van windmolens binnen de bebouwde omgeving.

ABN AMRO Mees Pierson nam een deel van de bouwkosten voor haar rekening, aangezien ze de watertoren een mooie combinatie van duurzaamheid en jong ondernemerschap vindt. In 2017 wil ABN AMRO erkend en herkend worden als duurzame en transparante bank en ondersteunt daarom graag mensen die maatschappelijk het verschil kunnen maken.