Uitgelicht (5): Zonne-energie

Uitgelicht (5): Zonne-energie

11 augustus 2014

Wij zijn gek op de zon! Lekker bruin worden, biertje erbij... Maar wist je ook dat we door zonne-energie helemaal zelfvoorzienend willen zijn? Copernico Zonne-energie plaatste dit jaar maar liefst 16 zonnepanelen op het dak en volgens de berekening zou het daarmee moeten lukken. Vandaag kregen we de meterstanden binnen!

Nico Mulders van Copernico Zonne-energie is onze expert als het om de zonnepanelen gaat. Nico: “Toen ik vorig jaar voor het eerst door Roof Garden Arnhem gevraagd werd wilde ik meteen meedoen. De ambitie om het hele evenement zelfvoorzienend te maken steun ik van harte en daarbij konden ze mijn expertise goed gebruiken! Het dak leent zich er perfect voor. Het was dit jaar ook spannend omdat we het echt serieus wilden aanpakken: wij maakten een berekening ten opzichte van vorig jaar en kwamen uit op 16 zonnepanelen en een krachtigere omvormer." Rijn en IJssel Energie stopte overal stroommeters tussen om de apparaten achter de bar te monitoren.

 

En? Zijn we 100% zelfvoorzienend geweest?

We hebben het goed gedaan maar zijn niet helemaal zelfvoorzienend geweest. Een knappe 72% van ons verbruik heeft de zon ons kunnen leveren.

 

Waarom hebben we de volle 100% niet gehaald?

Dit is te wijten aan drie belangrijke factoren die we op voorhand onderschat hebben:

1. Vorig jaar mochten we enkele dagen in de week alcohol schenken, dit jaar zeven dag per week. Vaker schenken betekent meer energie!

2. In 2013 gingen we 's avonds gemiddeld een uur eerder dicht. Langer open betekent meer energie!

3. Roof Garden Arnhem is drukker bezocht dan dat we ooit durfden hopen. Superleuk natuurlijk maar dan hebben we ook meer energie nodig. Gaan we volgend jaar nóg beter ons best doen om energieneutraal te zijn? Ja!

Hoe pakken we het volgend jaar aan?

Daar zijn we nu hard over aan het nadenken. Overdag wordt er minder bier geschonken dus misschien kan één van de twee bierkoelers overdag uit. We hebben ook nog gedacht aan lauw bier maar dat is vast geen optie? ;-)

Misschien moeten we gewoon nog meer panelen neerleggen maar we hebben nog een idee: We onderzoeken ook of we samen met Copernico Zonne-energie en de Gemeente Arnhem de zonnepanelen langer op het dak kunnen laten liggen. Misschien kunnnen ze daar wel het hele jaar blijven liggen en energie opwekken! Hoe mooi zou dat zijn?

Tijd voor de harde cijfertjes... (nerd alert!)

Natuurlijk, tijd voor harde cijfers! In totaal is er 871,5 kWh opgewekt en dat is gemiddeld 19,8 kWh per dag. Vorig jaar was er een gemiddeld verbruik van 17,5 kWh per dag. Dat betekent dat we vergeleken met de resultaten van vorig jaar, energieneutraal waren geweest. Dit jaar hebben we in totaal ook meer energie nodig gehad: in totaal 1220 kWh. Dankzij het grote succes van dit jaar, zijn we dus ook meer energie kwijt. Roof Garden Arnhem werkt alweer aan een nieuw strijdplan voor volgend jaar, we zijn dichtbij!

Nico van Copernico Zonne-energie, enorm bedankt, we zijn sowieso het meest energieneutrale evenement van Arnhem geworden en zien de toekomst zonnig in. Tot volgend jaar!

Tekst: WJ Communicatie
Eindredactie: Maarten van der Wolf