Uitgelicht (4): De oogst

Uitgelicht (4): De oogst

9 augustus 2014

Planten en bomen zijn erg gezellig op zo'n betonnen dak, dat geven we direct toe. Maar ze zijn er voor nóg een belangrijke reden: we verbouwen ons eigen voedsel!

Eetbare planten

Een dak leent zich natuurlijk prima voor een mooi feestje of een potje pingpong, maar omdat het dak altijd in de zon staat is het hier ook zeer geschikt voor landbouw. Dat laten we graag zien! Alle plantjes die op het dak groeien zijn dan ook eetbaar, of er groeit iets eetbaars aan. We hadden dit jaar een gevarieerd aanbod van perenbomen tot aardbeienplantjes en van aardappelen tot kruiden voor in de thee.

Wat is er met die plantjes gebeurd?

De koks die dagelijks de dakhap verzorgden maakten ook enthousiast gebruik van onze plantjes. Iedere keer als ze kwamen koken liepen ze eerst een rondje over het dak. Wat oogstbaar was, trokken ze uit de grond en belandde bij je op je bord!

Tijdens de afbouwweek hebben we met onze hard-crew-vrijwilligers een week gebeuld om alles op te ruimen. Tijdens die week kwamen Robin Atema en consorten voor ons koken: 80 procent daarvan was uit eigen opbrengst!

Robin: “We hebben eerst een inventarisatie gemaakt van wat er allemaal groeide op het dak. Aan de hand van de oogst hebben we de recepten gemaakt. Het is wat moeilijker dan een simpel recept uit de supermarkt, maar véél leuker! We hebben pasta gekocht en de saus van groente van het dak kunnen maken. We hebben ook een gerecht gemaakt met gebakken krieltjes, truffelaardappeltjes geserveerd met uitjes, brood en salade: allemaal van het dak. Het toetje was een superlekkere compote van perzikken, peren en appels: ook van het dak!

Wintergroente en vaste planten

Alle groente die eigenlijk pas in de winter klaar zijn hebben we bewaard en gedoneerd aan Kweekland. De vaste planten die we volgend jaar weer ophalen (aardbeien, kruiden en perzikboompjes) staan fijn op de Mooieweg in Arnhem-zuid en de grote perenbomen hebben een tijdelijk onderkomen gekregen in het Coehoornpark. Tot volgend jaar!

Speciale dank aan alle koks op het dak en ons eigen vrijwilligers-kookteam! Robin Atema, Suzanne Nagtegaal, Susanne van Ommen, Erik Lijzenga, Anne van der Wolf, Anne-Marie Geurink en Valerie van der Kemp: Superbedankt, het was heerlijk!

Foto's door Masha Bakker Matijevic