Uitgelicht (2): Eten en drinken

Uitgelicht (2): Eten en drinken

3 augustus 2014

Terwijl jij in de Dutchtub geniet van een biertje of wijntje, realiseer je je vast niet direct dat het bier of de wijn onderdeel is van een weloverwogen horecaplan. Dat hoeft ook niet direct, maar we leggen het je bij deze graag uit! Waar is bijvoorbeeld die lekkere tosti van vorig jaar gebleven, waarom hebben we geen cola en ook geen sinaasappelsap!?

Tijd voor een goed gesprek met de horecaheld van Roof Garden Arnhem, Ronald Theunissen!

Met welke voorwaarden stel jij de Roof Garden menukaart samen?

R: Alle producten die we op het dak gebruiken zijn lokaal en biologisch. En natuurlijk superlekker. En, ook niet onbelangrijk, ook nog eens voor een normale prijs te verkopen. Zo willen we al deze mooie producten uit onze eigen omgeving letterlijk op de kaart zetten en toegankelijk maken voor een gevarieerd publiek.


Waar komt het eten vandaan, en waarom is dit belangrijk?

R: We vinden het belangrijk om elkaar bewust te maken van het feit dat lokaal eten en drinken echt lekker en compleet is. Het hoeft ook niet duur te zijn, je kunt zelfs op je eigen balkonnetje groente en fruit kweken. Onze omgeving heeft de mooiste producten te bieden, zo haal ik bijvoorbeeld het brood uit Arnhem, de sappen uit de Betuwe, rundvlees uit Aerdt, kruidenplanten uit Groessen, kaas uit Nijmegen, bier uit Limburg en zelfs de wijn komt uit de buurt: Groesbeek ligt op een half uurtje van Arnhem!

Dit jaar zijn er geen tosti's terug te vinden op de kaart, is daar een speciale reden voor?

R: Jazeker, wij willen graag energieneutraal zijn en dat lukt ons niet met energie-vreters als tosti-ijzers... Er zijn vorige jaar veel tosti’s verkocht en daar konden onze zonnepanelen niet tegenop werken. Dit jaar wilde ik dus een lunch samenstellen waarbij veel minder energie voor nodig is. 

Al enige ontevredenheid gemerkt bij de bezoekers?

R: Nee, eigenlijk niet. We serveren nu gewoon een luxe broodje kaas of ham met verse groente en garnering, dat waardeert de bezoeker net zo! 

Het is wel grappig dat veel bezoekers om cola vragen trouwens. Als ik vertel dat we dat niet hebben, vragen ze vaak om sinas. En nee, ook dat hebben we niet. Ik leg dan uit dat we alles uit onze omgeving halen en dus hele lekkere fruitsappen uit de Betuwe aanbieden. "Oh, doe dan maar 2 sinaasappelsap" zei een mevrouw gisteren. Ik heb haar lachend verteld dat er geen sinaasappels aan de bomen groeien in Nederland en uiteindelijk was ze heel blij met een glas appel-aardbeiensap en een glas appel-vlierbessensap! Dat zijn wel mooie gesprekken aan de bar! 


Waar ben je zelf het meest trots op?

R: Als groot bierliefhebber vind ik het heel gaaf dat we iedere week verschillende lokale speciaalbieren op de tap hadden. Vooral het Goeye Goet uit het Openlucht Museum viel erg in de smaak! Maar het meest trots zijn we op onze grote groep barmensen die iedere dag weer vrijwillig achter de bar staan en ons verhaal zo goed kunnen overbrengen. Het is echt mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast is en dat we samen gewoon een doorgezomerd horecateam zijn geworden! Echt een dikke vette buiging en applaus voor alle vrijwilligers!Tekst: Jill Plaschek
Foto: Masha Bakker
Eindredactie: Maarten van der Wolf